Wycieczka klas 5 do Pułtuska

            W dniu 14 maja pojechaliśmy na wycieczkę do Pułtuska. Dotyczyła ona zasad savoir-vivre’u.

            O siódmej czterdzieści pięć zebraliśmy się przed szkołą. Gdy wsiedliśmy do autokaru, po chwili usłyszeliśmy głos pani Bialik, która oznajmiła, że ruszamy. W czasie podróży uczniowie zachowywali się hałaśliwie, ale mimo to było wesoło i miło. Po wyjściu z autobusu poszliśmy szybkim krokiem w stronę Zamku.

            Kiedy weszliśmy do twierdzy, skierowaliśmy się w stronę biblioteki. Tam Mistrz Kelnerstwa opowiadał nam o historii tego miejsca oraz o sztuce jedzenia. W sali stał nakryty stół, przy którym siadały na zmianę dwie osoby i ćwiczyły, jak należy się zachować w eleganckiej restauracji przy jedzeniu. Omawialiśmy, jakich używać sztućców, talerzy i kieliszków i jak jeść różne potrawy.

            Następnie poszliśmy do tamtejszej restauracji i wykorzystaliśmy nowo zdobytą wiedzę. Na początku kelnerzy podali Sałatkę Magdalenkę, a potem dostaliśmy rosół i danie główne, czyli kotlet z ziemniakami, marchewką i surówką. Obiad zakończył deser i herbata. Wszystko było pyszne, zwłaszcza ostatnie danie. Staraliśmy się zachowywać elegancko i jeść tak, jak nas uczył Mistrz Kelnerstwa.

            Następnie poszliśmy na spacer po mieście, potem wsiedliśmy do autokaru i wróciliśmy do Warszawy.

            Wycieczka była bardzo udana i pouczająca.

                                                                                                                                                                                                   
Dzieci z rodzicami           Adam Staier 5 b