Przepis na cukierki!

 

22 marca 2012 r  wybraliśmy się się do Manufaktury Cukierków.  A oto wrażenia z procesu produkcyjnego.

Najpierw gotuje się wodę z cukrem. Dodaje się do niej glukozę w postaci gęstego syropu. Tę mieszankę gotuje się około pół godziny. Potem dodaje się aromaty np. waniliowy, owocowy lub miętowy i dokładnie miesza. Masę wylewa się na chłodzony blat, następnie dodaje się do niej różne barwniki i kwas cytrynowy dla wzmocnienia smaku. Potem masę miesza się tak długo, aż zgęstnieje i da się ugniatać jak plastelina.


Klasa I b        Klasa I a

Część masy wiesza się na hakach i wyrabia po to żeby stała się nieprzezroczysta. Kolorowe słodkie bryły przekłada się na podgrzewany blat. Tam toczy się wałki, które łączy się po kilka. Zlepione różnokolorowe wałki w przekroju tworzą duży wzór np. pomarańczy, truskawki lub wiśni. Następnie ten wielki rulon wyciąga się w bardzo długi, cienki wałeczek.


  
Konkurs układania liter i ich odczytywania         Konkurs pakowania tornistrów

Dzieli się go co jakiś czas na mniejsze kawałeczki, które studzi się, żeby stwardniały. Na koniec wałeczki tnie się szybkimi ruchami na małe cukierki. Z jednego dużego wałka powstaje trzy i pół tysiąca cukierków.

Lili Le Ngoc Diep